Summering semmelsäsongen 2016/2017
Semmelsäsongen började illavarslande i och med att tungviktarna Lasses Livs och Ingeborgs bageri hade lagt ner. Både kom dock tillbaka i nya skepnader och så gjorde även semmelsäsongen som helhet.
Även denna semmelsäsong präglades av många innovationer. Det var prinsessemlan som var en sockerchock utan dess like och Mufflan som får ses som en värdig kombattant till originalet.
Utöver innovationerna har semlorna i Linköping rullat på som vanligt och fler semlor än tidigare har blivit testade. Vi ser även en prishöjning på flera håll och att skillnaderna i pris ökat mellan konditorierna. På Melins Café & Bistro får du till exempel betala dubbelt så mycket som på Silvanas konditori. Men som vanligt speglar priset oftast inte kvalitén.
I topp i år hamnar Wasa Hembageri som gör en perfektbalanserad semla med mycket god mandelmassa och bröd. Det är även den enda semla som kammar hem 5/5 poäng i betyg.
På andra plats hamnar Tannefors hembageri som återigen lyckas leverera en semla av mycket hög kvalité.
Lilla brödboden kammar hem en bronsplats, där det märks att receptet från Lasses livs höjt semlan en nivå samtidigt som de behållit sin egen touch med den stora bullen.
Fjärde platsen tas av Borgs bageri och femte platsen av Lanemos konditori som båda fortsätter hålla hög kvalitén med sina egna stilar.
I botten hamnar återigen Berget Café och Tehus som får sällskap av Claras Coffe som tyvärr lyckas pricka en ny bottennivå. Berget har höjt sig sedan förra året, men båda måste fortfarande jobba på att få en god mandelmassa.
Sist riktas en särskild stjärna till Lindahls konditorier som lyckas med en mycket bra balanserad semla, den bästa av de få jag hunnit testa i Norrköping.
En mycket bra semmelsäsong avslutas med ett tack till alla konditorier och bagerier som utöver goda semlor alltid har en väldigt tillmötesgående service i butikerna.