Summering av Semelsäsongen 2014/2015
Efter att ha gått igenom Linköpings 14 bagerier kommer här en summering av semlesäsongen 2014/2015, så här dagen före fettisdagen.
Börjar med att utse topp 3!
1. Ingeborgs hembageri
2. Silvanas bageri
3. Café Gyllen (Linds)
Ingeborgs tar hem det tack vare den hembakade känslan som helt klart väger upp att den var i minsta laget. Man får helt enkelt äta två!
Silvanas och Gyllen är både två perfekta semlor som inte finns mycket mer att säga om.
I botten hamnar tyvärr Ronaldos som har alldeles för mycket kardemumma i sin mandelmassa tillsammans med lite torrt bröd. Ronaldos är även de enda som inte erbjuder vanliga semlor utan endast surdegs-semlor. Men vill man ha goda surdegsemlor kan jag istället tipsa om Borgs bageri & konditori. Även ICA Maxi som brukar vara i topp, faller tyvärr kort denna säsong.
Gillar även att det finns många konditorier som gör det lilla extra och erbjuder att baka nya semlor speciellt åt än när de tar slut. Detta är ett bra inslag, då vissa bageriers semlor ofta tar slut snabbt. Credd till Åkessons och Finbageriet som erbjöd detta, även om det säkerligen finns fler som sträcker sig så långt.
Ser man till priset så har det legat mellan 20-27 kr för en vanlig semla (inte de små). Både Tannefors hembageri och Silvanas är billigast med sina 20 kr. Klart dyrast är Finbageriet med sina 35 kr, men det ska väl nämnas att de även har mindre billigare varianter.
I år har vi även fått se mycket innovation i och med Stockholmsbaserade Tössebsgeriets införande av wrapsemlan. Kul med innovation som både ger medial uppmärksamhet och sporrar andra till nya bakverk som korv-med-bröd-semlan, vilket har varit lite stiltje sedan införandet av wienersemlan och surdegssemlan. Wrapsemlan var en god men mastig bakelse, som dock passar perfekt i farten.
Jag får tacka för en trevlig säsong och ser redan fram emot nästa år. Men nog kommer det slinka in några eftersläntrare även efter tisdag...